Co je to hobbyhorsing a jak se k nám dostal?

 
 
CO je hobby horsing

HH pochází z Finska

Nárůst popularity hobbyhorsingu má svůj původ ve Finsku, a to díky dokumentu finské režisérky (a držitelky oscarové nominace) Selmy Vilhunenové, Hobbyhorsing Revolution. Je to také oficiální sport v čistě holčičím prostředí, které jim vytváří přátelské a podporující prostředí.

Drezura i parkur

Holky soutěží v oblastech, jako je drezura nebo parkur. Velmi oblíbené na hobbyhorsingu je DIY (do it yourself - česky: „udělej si sám“). Holky často vyrábějí své vlastní hobbíky a taky je přikrášlují pomocí čelenek, čabrak nebo deček.

CO je hobby horsing
CO je hobby horsing

Sport pro každou holku

Další krásna věc na tomhle sportu je, že je to jeden z ekonomicky nejpřístupnějších sportů. Existuje spousta holek, které milují koně, ale většině se jim nepoštěstí začít tenhle sport aktivně dělat pro jeho finanční náročnost. Živí koně obnášejí: lekce jízdy na koni, ustájení, krmivo, veterinární prohlídky, trenéra a další. U Hobbyhorsingu odpadají skoro všechny zmíněné částky, protože holky si můžou svého koníka vyrobit nebo koupit a skákat s ním kdekoli.

Gymnastika a běh

Při sledování videí z těchto hobbyhorsing soutěží mě zarazilo, kolik dovedností tyto holky mají. Skáčou opravdu hodně vysoko a jako opravdoví koně. Hobbyhorsing je ve Finsku zařazen jako oficiální sport. Zájem o hobbyhorsing roste všude po světe. Nyní se rozšířil do Německa, Švédska, Slovenska a Nizozemska a já nepochybuji, že se rozšíří do dalších zemí. Děti prince Williama, George a Charlotte, jsou nadanými jezdci hobbyhorsingu, který jim vytvořila průkopnice sportu Alisa Aarniomaki z Finska.

 

CO je hobby horsing
CO je hobby horsing

Holčičí sport

Tento sport se zatím jeví jako výlučně ženský. Navzdory tomu má tendenci posílit postavení mladých dívek v mužském světě. 

Velkou úctu skládám těmto mladým inovátorkám a průkopnicím hobbyhorsingu při odstraňování předsudků a vytváření nových způsobů, jak si užívat radost z pohybu, který děti a dospívající dívky tak milují. 

Jsem si jista, že naše dílna "My hobby horse" Vás k tomuto zábavnému sportu přivede a společně se zanedlouho setkáme při prvních oficiálních soutěžích.

S úctou a láskou k životu Vaše Kristína

 ♥

 

CO je hobby horsing